ALTINOLUK'TA ZEYTİN YÖNETMELİĞİNE TEPKİ PANELİ”

ALTINOLUK

4 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından yeni değişen Zeytin Yönetmeliği için Değişen Zeytin Yönetmeliği ve Sonuçları” adlı panel düzenleniyor.





Edremit
ilçesi Altınoluk Beldesinde 4 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından yeni değişen Zeytin Yönetmeliği için Değişen Zeytin Yönetmeliği ve Sonuçları” adlı panel düzenleniyor.
Edremit ilçesi Altınoluk Beldesinde Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği ve Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü Saat 14.00 Altınoluk Ayhan Şahenk Spor Salonunda zeytinciliğimizin bugünkü durumunun tartışılacağı   Değişen Zeytin Yönetmeliği ve Sonuçları Paneli” düzenleniyor.                                                                                       11 Mayıs 2012 Cuma günü Saat: 14.00 de Edremit Adliyesi önünde bir Basın Açıklaması ve dava dilekçelerinin sunulacağı açıklandı.
Değişen Zeytin Yönetmeliği ve Sonuçları Paneli” yöneticiliğini CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş'ın yapacak ve Salih Sönmezışık (Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı), Değişen Zeytin Yönetmeliği ve Sonuçları konusunda ön bilgi verecek.
Panelde konuşmacı olarak Namık Havutça (Balıkesir CHP Milletvekili),
Cahit Çetin (Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı), Murat Narin (Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi) ve Mehmet Akif Öznal (GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi Başkanı) katılacak. Panelin Genel Değerlendirmesini ise UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan'ın yapacağı açıklandı.

Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmeliğe” tepki..                                                                                                Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan ve 03.04.2012 gün ve 28253 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konan Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte” Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 25 dekarın altındaki zeytinlikler, yani ülkemizdeki zeytinliklerin yüzde 60`ı zeytinlik statüsünden çıkartılmakta, tüm kirli sanayilerin ve maden şirketlerinin talanına açılmaktadır. Söz konusu Yönetmelik hem zeytinlik sahalarının korunması, genişletilmesi, yabanilerin ıslahı, zeytinliklerin bakımı, zeytincilik sahalarının daraltılmasının önlenmesi amaçları taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Yasası`na, hem uluslararası anlaşmalara hem de Anayasa`ya aykırı olduğu iddia edildi.                                                    
Zeytinliklerimizin korunması konusunda en önemli yasal dayanağı oluşturan Zeytincilik Yasası buna benzer amaçlarla daha önce 4 kez değiştirilmeye çalışılmış, kararlı direnişimiz sonucunda bu değişiklikler engellenmiştir. Zeytinliklerin talanından çıkar sağlayacak kesimler şimdi de hukukun arkasından dolanarak, yasaya aykırı biçimde yönetmeliği değiştirerek amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadırlar. Ama yine başaramayacaklar. Bölgemizde zeytincilik ve doğal çevrenin korunması konusunda faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlar olarak, kutsal zeytin ağaçlarımızı koruma mücadelemizde halen kararlıyız. Yaptığımız değerlendirme sonucunda yönetmelik değişikliği ile ilgili yasal yollara başvuru ve halkın bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki etkinlik programını belirlemiş bulunuyoruz” denilen basın bildirisinde, Bir Zeytin ülkesi olan Güzel Edremit Körfezinde yaşayan duyarlı, doğa dostu, zeytin dostu herkesi mücadelemize destek vermeye ve etkinliklerimize katılmaya çağırıyoruz” denildi.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli